Roditeljski vodič za prevenciju homoseksualnosti – Roditelji sinova (2)

Dr. Joseph i Linda Nicolosi su autori knjige A Parents’ Guide to Preventing Homosexuality (Roditeljski vodič za prevenciju homoseksualnosti)


S obzirom da naša djeca o značenju muškoga ili ženskoga prvo uče iz obiteljskih odnosa, mame i tate moraju pažljivo promisliti kako njihovi napori, neuspjesi, emocije i afirmiranje mogu utjecati na njihove sinove – kako pozitivno, tako i negativno.

Svatko zna da su mame važne, ali ipak, mame bi trebale biti svjesne razine svojega učešća. Zapravo, Nicolosijevi nagovještavaju sljedeće,

Da to i ne primijete, majke se mogu pretjerano uplesti u sinovljev život. U nekim slučajevima takvo ponašanje može proizlaziti iz majčine potrebe da njeguje sina tijekom bolesti u djetinjstvu. Zapravo, niz studija pokazuje natprosječnu povezanost homoseksualnosti u odrasloj dobi i zdravstvenih problema u ranome djetinjstvu. Majke homoseksualnih muškaraca, prema našemu iskustvu, imaju tendenciju izražene osobnosti, ekstrovertiranosti, emocionalne dostupnosti, ugodnoga karaktera i značajne uključenosti u dječakov život. Majčin problem može biti njezina pretjerana uključenost; granice između nje i njezina sina nisu jasne…Ponekad su majke pretjerano obuzete sinom iz vlastite potrebe, jer nisu pronašle emocionalnu intimnost u braku.

Roditelji bi također trebali razmotriti ono što Nicolosijevi nazivaju Klasični trijadski odnos… Stručnjaci bez prestanka pronalaze klasični trijadski (trosmjerni) odnos u pozadini obitelji homoseksualnih muškaraca. U takvoj situaciji majka često ima loš ili ograničen odnos sa suprugom, stoga svoje emocionalne potrebe preusmjerava na sina. Otac je najčešće bezizražajan i ograđen, a često i kritički nastrojen. Stoga u trijadskome obiteljskom obrascu vidimo

  • isključenoga oca,
  • pretjerano uključenu majku,
  • i temperamentno osjetljivog, emocionalno prilagođenoga dječaka koji ispunjava očevu ulogu ondje gdje otac zakazuje.

Baš kao i majke, očevi moraju biti svjesni svojega utjecaja na zdravo formiranje spolnoga identiteta svojega sina. Psihoanaliza već odavno ukazuje na važnost oca u dječakovu razvoju i u njegovu odvajanju od majke. Neki analitičari o ulozi oca govore kao o “dašku svježega zraka” koji štiti od pretjeranoga vezivanja za majku.

Tata može biti vitez u sjajnome oklopu s kojim se dijete može igrati, dok je istovremeno jasno različit od djetetove majke. Nicolosijevi sugeriraju da je najbolja vrsta oca “upadljivi (dobrohotan i jak)” i “vrijedan oponašanja.”

Nicolosijevi nadalje obrađuju četiri ključne stvari koje očevi mogu raditi kako bi pomogli jačanju odnosa sa sinovima, koje pak promiču zdrav spolni identitet.

Kao prvo, tate moraju dobro paziti da ne odbace sinove ukoliko su sinovi njih odbacili. Mnogi očevi spolno zbunjenih sinova jednostavno odustaju i prepuštaju dječaka majci. To je velika pogreška… Vaš je zadatak baviti se sinom, probiti se kroz njegovu obrambenu nezainteresiranost, i uz stalne i dosljedne napore postati važna osoba u njegovome životu.

Kao drugo, “tate moraju biti ustrajni. Održavanje roditeljskoga tima vrlo je važno, ali općenito govoreći najzahtjevniji problem je zadržati očevu stalnu uključenost. Zapravo, teškoća održavanja očeva stalno aktivnima u svakodnevno uključenima najtipičnija je prepreka uspješnoj terapiji.”

Nadalje, tate moraju naučiti kako osluškivati osjećaje. Nicolosijevi žele biti sigurni da njihovi čitatelji dobro razumiju da “iako smo mnogo pažnje posvetili intervencijama u pravilnom ponašanju koje odgovara određenome spolu, ne smijemo zaboraviti pravi zadatak, a to je emocionalno povezivanje s roditeljem istoga spola. A u ovome postizanju promjene ponašanja djetetovi osjećaji lako se zanemare.”

I naposljetku, oni očevima predlažu četiri načina zbližavanja sa sinovima.

  1. Otac se treba fizički igrati sa svojim dječacima, ne zaboravljajući da im povremeno mora dopustiti da pobijede. Praveći se slabim, otac omogućuje sinu da se osjeti snažnim i agresivnim.
  2. Tuširanje s tatom dobra je ideja za malu mušku djecu, a može uključivati i braću… Tuširanje s tatom ili drugim muškim pripadnicima obitelji stvara normalan, opušten i anatomski baziran identitet, čime se također poništava fasciniranost i intrigiranost muškom anatomijom koja u pubertetu potiče erotizirani odnos prema muškarcima.
  3. Izleti izvan doma u kombinaciji samo oca i sinova uvelike pomažu.
  4. Tata bi trebao biti osoba koja ušuškava sina pred počinak.

Mnogo je toga uključeno u stvaranju zdravoga identiteta dječaka, ali ovaj kratki pregled može vam pomoći kod procjene atmosfere u vašoj obitelji.


Vaš komentar:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: