Roditeljski vodič za prevenciju homoseksualnosti – Roditelji kćeri (3)

Dr. Joseph i Linda Nicolosi su autori knjige A Parents’ Guide to Preventing Homosexuality (Roditeljski vodič za prevenciju homoseksualnosti)


Mnogi od spomenutih obiteljskih principa kojima se stvara zdravi identitet kod dječaka važe i za djevojčice. Stoga prvo treba početi od stanja roditeljskoga braka, imajući na umu da vas male dječje oči uvijek prate.

Drugi izvor utjecaja – pogotovo ako kći ima braću – je obiteljski stav prema ženstvenosti. Jedan od korijena koji često znaju dovesti do povrijeđene ženske psihe je slika kojom se u obitelji prikazuju žene. Diane Elle-Boyoko, psihoterapeut i nekadašnja lezbijka, jasno naglašava:

Naša kultura odaje posebnu počast svemu muškomu – snazi, vladanju, postignuću, borbi. To u mnogim ženama stvara neurotično odvajanje od vlastite naravi. Žena u sebi potiskuje unutarnju bol i povrede i počinje se poistovjećivati s muškim principom. Iz nezacijeljenih kutova povrijeđene ženske psihe kreće impuls da žena postane agresivna i glasna.

Važnost zdravoga odnosa s mamom također je od ključne važnosti. Majke koje su pretjerano usredotočene na sebe, koje nisu voljne ili nisu sposobne njegovati djevojčicu, ili pak ne ostvaruju bliskost s njom, imat će negativan utjecaj na stvaranje spolnoga identiteta svoje kćeri.

Nicolosijevi navode riječi stanovite psihoterapeutkinja kojima ova izravno definira problem osobnih odnosa na koje je naišla radeći sa ženama koje se bore na ovome području:

Djevojčica koja se okreće homoseksualnosti nikada nema priliku ostvariti samu sebe. Ona je kreacija svoje majke, čiju je ljubav prema samoj sebi imala ostvariti… Majke kao da vlastitu djecu koriste kao ponekad očajnički potrebne, a ponekad očajnički odbačene nastavke samih sebe.

Ali ona potom vrlo brzo naglašava i očevu ulogu. Kada se takve djevojčice okreću k očevima, ne prolaze ništa bolje.

Zaokupljeni svojim poslom, muškarci samo sporadično obraćaju pažnju na kćeri, pretjerano ih stimuliraju, i potom kao da zaborave na njihovo postojanje… Ti očevi, kada se uopće potrude reagirati na bilo koji način, reagiraju na svoje kćeri kao na osobe koje se imaju preoblikovati na njihovu mušku sliku i priliku.

Roditelji moraju preispitati svoj stav prema ženskosti i potruditi se odnositi prema svojoj kćeri u razvoju na zdrav i produktivan način. Sigurno okružje također je od suštinske važnosti za mlade djevojčice, kako bi razvile zdrav spolni identitet.

Malo toga može više naštetiti mladoj ženskoj osobi negoli zlostavljanje – doživljeno bilo osobno ili kao promatrač. Svoju kćer morate zaštititi od situacija zlostavljanja po svaku cijenu. Potražite profesionalnu pomoć kako biste se pozabaviti eventualnim situacijama takve vrste.

Vaš komentar:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: