Usporedni laboratorijski nalazi preminulih i izliječenih od Koronavirusa

Našao sam vrlo zanimljive usporedne grafikone laboratorijskih nalaza umrlih i izliječenih od Koronavirusa, dinamički kroz veći broj dana.


Leukociti

Zeleno=izliječeni, smeđe=umrli


Limfociti


Urea u krvi


Kreatin


Što se može iščitati iz ovih usporednih laboratorijskih rezultata? Rani pad broja limfocita ovdje je značajni pokazatelj “smrti na čekanju”. Urea u krvi i kreatin u kasnim fazama vjerojatno ukazuju na početak zatajenja bubrega.

  • Veliki pad limfocita već nakon 4-5 dana je nešto značajno što razlikuje preživjele i one koji će izgubiti bitku.
  • Nakon toga do 9 dana se budući umrli i izliječeni izmijenjuju gore-dolje s vrijednostima koje se mogu preklapati.
  • Slijedeća bitna razlika je uočljiva 9.dan. u obliku naglog porasta leukocita kod kasnije umrlih.
  • Svi oni kojima 11.dan ne porastu limfociti, nego čak i počnu padati, ti najvjerojatnije neće preživjeti. Njima će zatim 13.dan skočiti kreatin, a 15.dan mu se pridružuje i skok uree (bubrezi otkazuju).

Preživjeli pokazuju krizu 13.dan i 17.dan, s porastom lukocita, ali koji se poslije stabiliziraju.


Kad smo već kod laboratorijskih nalaza, ako netko želi uvid u nešto stručniju materiju o referentnim vrijednostima (nego se to nađe u popularnim člancima), može skinuti ova dva PDF fajla:


Osim laboratorijskih vrijednosti, dobro je znati da skoro 60% umrlih u Wuhanu su bili visokotlakaši. Dodajte tome kardiovaskularne bolesti (25%) Slijedeći je dijabetes kao rizični faktor (22% umrlih je imalo visoki šećer). Neka ne čudi što matematika zadnja 4 retka tablice ne štima. Mnogi umrli su imali kombinaciju više ovih patologija.

Očito da je visoki tlak dominantan čimbenik za rizičnost. Koliko su Kinezi zdraviji od nas (osim što muškarci daleko u većem broju puše), vidi se po tome što ne vidimo onkoloških podataka vezanih za rizičnost, za razliku od zapadnjačkih slučajeva.

Vaš komentar:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Gore ↑