HAC-čepovi: Kako “Hrvatske autoceste” same stvaraju čepove na autocesti

Vraćam se s mora autocestom. Vozi se lijepo, protočno. Odjednom se nabijamo u kolonu koja usporava. U takvoj koloni onda prođemo nakoliko kilometara i ponovo se vozi normalno.

WTF, što je to uopće bilo?

Ne, nije bilo nikakve nesreće, baš ništa neuobičajeno – a samo tako se stvori usporena kolona i jednako tako se neobjašnjivo raspline.

Slično je bilo i pri odlasku prema Jadranu, pa me zaintrigiralo takvo misteriozno pojavljivanje bezrazložnih čepova.

Ispostavilo se da su to sve tzv. “HAC-čepovi”

Kada HAC objavi na displeju “Držite razmak…” ili “Izvan vozila obucite prsluk…” ili “Umorni ste. Odmorite se…“, stranci gaze na kočnicu i pokušavaju shvatiti što je to toliko važno napisano na nerazumljivom im jeziku. Učas zasmrde “pakne” – i eto kolone koja se stvori niotkuda. Svi vozači kilometrima voze razrogačenih očiju, poput psa s podignutom nogom iznad kočnice… i onda…ništa.

Tuneliranje

Kilometrima i kilometrima prije onij najvelićih tunela HAC sužava profil autoceste s 3 trake na 2.

Pa koji k**** su onda uopće asfaltirali tu treću traku?

To je bilo bacanje novca jednako onom bojanju tunela kao da su bojani zlatnim listićima. Ako je takvo prerano reduciranje toliko dobro rješenje, mora da je još bolje suziti autoput na 1 traku!

Krpom obučeni nadvožnjaci

Odnedavno osvanule krpe izvješene po nadvožnjacima “U slučaju vožnje u koloni napravite razmak…”. I opet stranci sriču ove pisane informacije, valjda i kopaju po rječnicima, usporavajući – ili pokušavaju shvatiti englesku verziju koja počinje nakon 30 nepoznatih im riječi, iščekujući da će svaki čas naletjeti na neko nepredviđeno tele u preticajnoj traci.

Ili na neki avion.

Stvarno mi se jako kaka

Vidi video “Jebeš avion – stvarno mi se jako kaka”

Na mjestu gdje valjda lokalci postižu brzinske rekorde u vansezoni na nizbrdici, eto serije velikih žutih znakova koji blicaju “Uspori, uspori…vaša brzina je…“. Opet stranci ubacuju u treću na nizbrdici, očekujući nekakvu potpuno neuobičajenu pojavu na cesti. Ali nema ništa. Nakon par kilometara zastoja i sumanutih kočenja, opet se vozi normalno.

Ako HAC želi protočnost na autocesti…

u turističkoj sezoni s puno stranaca, bolje da se drži onoga iz crnogorskog vica o djetetu koje nikako da progovori: “…Zašto nisi do sada govorio? Do sada nijesam imao primjedbi”.

Dakle, drugovi hacovci, ako želite manje čepova na autocesti, onda ako nemate informaciju o nekom zaista nepredviđenom događaju, bolje ne odvraćajte pažnju stranim vozačima raznim PISANIM edukativnim obavijestima po autocesti. Stranci odmah usporavaju i prave kolone, pokušavajući shvatiti što se to važno objavljuje, dekoncentrira ih se, te potencijalno ugrožavaju i sebe i druge.

Stavite se u njihovu (stranu) kožu:

Pri vožnji 130 na sat upravo ugledate da nešto piše na mađarskom ili danskom jeziku na displeju koji je opkoračio autoput. Tek u trećem-četvrom retku dugačke rečenične kobasice ima nešto im donekle razumljivo na engleskom. Što biste vi sami učinili tada – nego usporili vožnju iščekujući nešto nepredviđeno da će iskočiti kad je već najavljeno!?

Stoga, ako nemate nikakvo slikovno rješenje, piktogram, bolje šutite ako nemate nešto zaistazaistazaista važno za priopćiti vozačima. Za edukativno ponavljanje lekcija iz auto-škole je kasno i kontraproduktivno, da ne kažem i opasno.

Vaš komentar:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: