HRT-pretplata na švedski način

U Hrvatskoj kućanstvo plaća HRT-pretplatu ako postoji makar i jedan uređaj koji teoretski može “hvatati” TV ili radijski program. Plaćamo im tu pristojbu (ili kako to već zovu) gledali mi ili ne gledali jedan od 4 njihova jadna programa. Jednako “uživajući” u komercijalnim reklamama kao i na konkurentnim TV-programima koje ne traže pristojbu za gledanje njihovih TV-reklama.

Un-fer

To zaista ni fer prema Elektri koja mora brojati kilovate koje je svako kućanstvo zaista potrošilo. Umjesto da svatko tko ima štednjak, fen, punjač za mobitel, žarulju, TV ili kalorifer… lijepo plaća mjesečnu HELEK-pristojbu. Jer svaki od ovih uređaja može “hvatati” električnu struju poslanu u mrežu.

Vodovod se isto pati s brojanjem “kubika” umjesto da svako kućanstvo s kadom, pipom i  sudoperom (koji svi mogu teoretski prihvaćati i koristiti poslanu vodu) plaća mjesečnu HVOD-pristojbu.

Toplana bi trebala prikupljati HTOP-pristojbu na temelju prisutnih radijatora u stanu.

Nitko od ovih isporučitelja ne može tako lagano do tuđih novaca kao što može HRT. Samo HRT može naplaćivati nešto što ne može dokazati da je kupac primio od njih i koristio kao uslugu. No, vjerovali li ne…

Ima i gore

U Švedskoj je to od 01.01.2019. još i luđe nego kod nas. U svom progresivnom imigrantsko-suicidalnom ludilu (valjda ponestaje para za uzdržavanje novih tamnijih Šveđana) feminizirani parlament je donio novi zakon o TV-pretplati.

Inače, ovaj feminizirani parlament (ili je to bila vlada?) je postao globalno slavan jedne zime kada je izglasovao da pločnici počinju imati prednost kod čišćenja snijega u odnosu na kolnike. Jer, obrazloženje je bilo, ženskadija većinom hoda pločnikom, a muškadija se vozika autima. Dosta je bilo diskriminiranja žena. Epilog: hitna pomoć nije mogla ići u intervancije. No, ionako bez policijske pratnje više Hitna ne ide u neke dijelove Švedske – koje drže novi tamniji Šveđani, a koje je pripustio u Švedsku (humanitarnu velesilu) … pogodite tko.

Dakle, kod Šveđana se TV-pristojba-pretplata sada plaća po osobi (svatko stariji od 18), imala ta osoba ili nemala TV, gledala ona ili ne gledala TV. Tako će obitelj s dvoje djece preko 18 godina plaćati 4 pristojbe, što je godišnje 530 eura.

Ima tu zanimljivih situacija, usporedivih s onim prioritetnim feminističkim čišćenjem snijega:

  • U domu umirovljenika gdje svi sjede pred jednim televizorom, svaki umirovljenik sada mora posebno plaćati svoju TV-pristojbu.
  • Kad netko umre, taj svejedno mora plaćati TV porez do kraja godine. Sjetili se parlametarci potencijalnog problema s nekooperativnim mrtvim TV-pretplatnicima, pa će pretplatu podmirivati rodbina htjela-nehtjela.

S obzirom da se naši sabornici-europejci vole ugledati u napredni svijet (Istanbulka, Globalni pakt o imigraciji…), bojim se da bi lako mogli izglasati i ovaj švedski primjer.

Onda ćemo svi nostalgično žaliti za sadašnjom TV-pretplatom i ugodnim druženjima s inkasatorima – koji poput mačaka-lutalica gledaju kako bi nam šmugnuli kroz ulazna vrata u stan.

 

Vaš komentar:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: