Kako se od francuskog poljupca, ključa, ležaja, krumpira i salate stiglo do “Francuskog paleža”

Ah ti Francuzi! Uvijek donesu neku novinu.

Nakon francuskog poljupca, nakon francuskog ležaja, francuskog krumpira, francuske salate, francuskog prozora, francuskog balkona, francuskog ključa… evo donose Europi i svijetu još jedan novi običaj: palež automobila. “Francuski palež” – kao zaštićeno ime porijekla (Tm) (R) (C).

Kako se na francuskom kaže “Sretna Nova godina”? Vuuuš !

Francuzi se zaista znaju proveseliti. U Novogodišnjoj noći su zapalili 945 parkiranih automobila na francuskom ulicama. A vi ste mislili da su petarde loša stvar. Šta je to prema onom trenutku kada grune spremnik goriva.

Zviždanje pirotehnike? Šta je to prema cvrčanju unutrašnje plastike u automobilu dok se vaš limeni ljubimac sav topi od miline.

Prskalice? Ništa prema onom napetom iščekivanju trenutka kada će automobilska guma prasnuti. A znate da ni tada nije gotovo – da ih ima tamo još nekoliko.

Kakvi su Francuzi kul frajeri vidi se po izjavi ministra unutarnjih poslova da je novogodišnja noć “prošla bez većih incidenata”. Mi nerazvijeni Balkanci se raspametimo sa 5 zapaljenih auta na parkiralištu s kojima si “poduzetnici” šalju poslovne poruke – dok je Francuzina 945 zapaljenih auta stanje redovno.

Zli jezici su izračunali porast ovog francuskog običaja za 17% od lani. Onda stiže novo policijsko izvješće, da je, tehnički gledano, zapaljeno samo 650 auta. Ostali su kolateralna šteta, opožareni.

Srećom se francuski palež može i sam razmnožavati na pretrpanom parkirališti, a što je pogodno i za lijenije narode. S ovom nižom brojkom porast francuskog paleža od godine na godinu nije više 17% nego 8%. Što je veliki uspjeh francuske države i njenih političara.

Divno je biti nekome nešto, ali ne i Francuzima vatrogasac

U Nici su 2 vatrogasca ozlijeđena kada su razdragani Francuzi, ljubitelji ovog sporta, bacali na njih projektile (valjda one koji služe za francuski palež). Našli su se u krivo vrijeme i na krivom mjestu, a gdje se već slavilo Novu godinu s tim velikim prskalicama. Mora da su ih njihovi vlasnici vjerojatno napustili i ostavili po ulicama. Što bi inače ondje radili ti auti po noći sami, ako nisu ostavljeni.

Ovaj običaj je započeo 1990-tih u Strasbourgu. Znate, onaj Sud u Strasbourgu, e to je to mjesto. Slučajno baš u distriktu s puno imigranata i još više “europskih pravnih stečevina”.

Ministar u svojoj unutarnjosti ipak nije sretan. Kaže da je bilo opet previše slučajeva kada su snage sigurnosti bile gađane s predmetima ili suočeni s napadima i vrijeđanjem. To ti je tako kada narodu ne dozvoljavaš da se veseli kako voli. Inače, 90.000 pripadnika snaga sigurnosti je slavilo Novu godinu u uniformi držeći se za svoje, što duge, što kratke cijevi – kako je tko već bio obdaren.

Francuska veza

Da odgovorim na gore postavljeno pitanje “Kako se od francuskog poljupca i sličnih francuskih stvari stiglo do “Francuskog paleža”?”: Imigracijom, tj.uvozom novih Francuza. To se zove “multicultural enrichment”.

Multiculti-obogaćivanje se svodi na odtakanje malo sadržaja iz posude s prljavijom tekućinom u posudu s bistrijom tekućinom. Onda dobijete u obje posude prilično slične tekućine.

Ako ste žudili za egzotičnim putovanjima, za upoznati egzotičnost Bagdada, Mogadish-a, a niste imali novaca za putovanja, možete to iskusiti i u Zagrebu tako da na izborima glasujete za političare koji će omogućiti takvo preljevanje u ime nekog višeg cilja (mediji će ga već naći). Ili glasujte za političare kojima je sve svejedno. Ili se jednostavno nemojte zamarati s tim izborima i pustite da sve ode u k****, a onda ćete se poslije žaliti u novootvorenom kafiću u vašem kvartu “Ka-boom”.

Ukratko, radite sve što su radili Francuzi.

 

Izvor: https://www.amren.com/news/2018/01/almost-1000-cars-torched-around-france-new-years-eve-government-insists-went-particularly-well-2/


 

Vaš komentar:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: