Roditeljski vodič za preveniranje homoseksualnosti

Kako internetske tražilice znaju dovesti na ovaj blog čitatelje koji su zapravo surfali tražeći pojmove “znakovi homoseksualnosti”, “prevencija homoseksualnosti”, “majka i homoseksualnost”, “predhomoseksualnost”… odlučio sam tome posvetiti više prostora kroz seriju članaka. Kod nas još nije toliko raširena ova guba (ili možda mehanizam samočišćenje genskog bazena?) kao na Zapadu, ali očito interes i strepnje roditelja postoje.

Kako da roditelj odgovori na spolnu konfuziju kod djeteta?

“Nema se gdje naučiti kako biti otac”, kaže Gordon, “zato jer je svako dijete drukčije.” Spustio se na stolicu u mojem uredu s tužnom rezignacijom.

Uspješan financijski analitičar, Gordon je otac četvorice sinova. “Kad smo Gloria i ja stupili u brak, jedva smo čekali da imamo obitelj”, rekao je. “Ja baš nisam imao dobru povezanost s vlastitim tatom, pa sam stvarno želio sada ostvariti tu bliskost.” Par je dobio tri dječaka u brzom slijedu, a koji svi vide oca kao idola.

Zatim je došao Jimmy.

Gloria, sjedeći pored supruga, pogledala me tužnim, zabrinutim očima. “Kad sam bila trudna s Jimmyjem”, rekla je tiho, “jako sam htjela djevojčicu, Jimmy je trebalo biti naše posljednje dijete.” “Kad se rodio, bila sam razočarana do suza.”

Možda su Jimmy i njegova majka nesvjesno radili zajedno kako bi riješili to razočaranje, jer je u dobi od 8 godina Jimmy bio najbliži prijatelj svoje majke. Brižljiv i nježan dječak koji je pokazivao dar za sviranje klavira, Jimmy je bio dijete koje je prirodno bilo ugođeno da osjeti što drugi ljudi misle i osjećaju. Do tog doba mogao je “pročitati” majčino raspoloženje poput knjige, ali nije imao ni jednog muškog prijatelja svoje dobi. Zapravo, već je pokazivao mnoge znakove predhomoseksualnog ponašanja. Gloria se nedavno zabrinula zbog sve veće socijalne izoliranosti i depresije dječaka. Nasuprot tome, njihovi stariji sinovi su bili sretni i dobro prilagođeni.

Predhomoseksualno ponašanje

Jimmyjeva spolna konfuzija je postala vidljiva kad si je počeo stavljati bakine naušnice i isprobavati njezinu šminku. Glorijine zlatne i srebrne kopče za kosu su bile posebno očaravajuće za dječaka, a uskoro je razvio sasvim izrazit osjećaj za ono što mu se sviđa, a što ne sviđa na ženskoj odjeći – sve to u dobi od četiri godine.

“Tretirao sam Jimmyja kao ostale sinove”, rekao je Gordon. “No, mislim da to nije funkcioniralo, jer se uvijek činilo kako on moj kriticizam uzima na pogrešan način. Otišao bi u svoju sobu i odbio pričati sa mnom nekoliko dana.”

Sada, odrastajući, Jimmy pokazuje mnoge druge uznemirujuće znakove – pretjeranu maštu koju koristi kao zamjenu za ljudske odnose; nezrelost i prezirno odbacivanje svoje atletske starije braće, kao i prijatelja koje oni dovode doma. Gordon se prisjeća da su mu njegovi ostali sinovi uvijek jurili u susret kad je stizao s posla. Ali ne i Jimmy, koji je uvijek djelovao kao da mu njegov otac nije važan.

Upravo sada, Jimmyev svijet fantazije čini nas sve zabrinutima. Ima svoj zamišljeni život u kojem sam provodi sate i sate u svojoj sobi crtajući likove iz stripova. A Gloria je uočila još jedan uznemirujući obrazac – kad god bi Jimmy postao intenzivno frustriran (kao posljedica nekog bolnog događaja u svom životu), odmah bi se povukao u svijet ženskastog zamišljanja (“make-believe”). Kad je jedan od prijatelja njegove braće bio u posjetu kod njih i zadirkivao ga, on je reagirao u pretjeranoj verziji ženskog ponašanja.

Konačno, Gloria i Gordon su se složili da nešto poduzmu kako bi pomogli svome sinu. Gordon je uvidio da se njegov sin već duže vrijeme povlači od njega. “Kad je Jimmy bio mali, prolazio sam kroz teška vremena, naš se brak napinjao do maksimuma, a ja sam imao puno problema na poslu. Pretpostavljam da se jednostavno nisam želio bakćati da dosegnem do temperamentnog malog djeteta koje bi ljutito otišlo u svoju sobu kad god sam izrekao nešto što je on shvatio kao kritiku. ”

Drugi dečki, nasuprot tome, bili su uvijek željni igrati se sa svojim tatom i tražiti njegovu pozornost. “Zato sam pustio na miru Jimmyja koji je sam odabrao da ne bude sa mnom”, priznaje Gordon. “Moram priznati da je moj način razmišljanja bio:” Pa, ako Jimmy ne želi biti oko mene, onda je to njegov problem “.

TATA-mora aktivno sudjelovati u druženju, MAMA-mora se odmaknuti od sina

“Naša strategija, onda,” objasnio sam “, mora činiti upravo suprotno od onoga što ste do sad radili. To znači, Gordone – morate aktivno sudjelovati u druženju s Jimmyjem. Gloria, morat ćete naučiti povući se od njega. I cijela obitelj mora raditi zajedno kako bi podsjetila Jimmyja da je dobra stvar biti dječak. ”

Moja strategija za njega je uključivala ohrabrivanje Gordona, njegovoga tate, da mu pruži posebnu pozornost, izvlačeći dječaka sa sobom na razne poslove i uključiti ga u igre s fizičkim kontaktom. Pokušavam senzibilizirati očeve da u mnogim svakodnevnim prilikama, kao što je odlazak autom natočiti benzin i dopuštanje sinu da drži “pištolj” za natakanje, ili svratiti kupiti sladoled i uvući dječaka u razgovor o nečemu što mu je od posebnog interesa. Svi ovi mali napori dio su izgradnje muško-muške veze koja postavlja temelj za snažan odnos između oca i sina.

Ponekad je Gordon pozvao Jimmyja da ode s njim u dvorište kako bi mu pomogao dok radi u vrtu ili da zapali roštilj. Gordon se pobrinnuo da bude doma kad je Jimmy imao satove klavira i da ide na sve dječakove klavirske recitale. U drugim je prigodama uključio dječaka u sportske izlete sa starijom braćom, nadajući se da će izvući Jimmyja iz njegove navike izolacije i njegova odbijanja braće.

Isprva, Jimmy je odgovorio izričitim odbacivanjem očevih poziva. Na primjer, kada je pozvan da ode s njim u ured, poziv je odbijen iz nerazumljivih razloga. No, kako je razvijao ugodniji odnos sa svojim ocem, Jimmy se počeo ponašati više poput dječaka, a u školi je počeo biti rjeđe zadirkivan i biti žrtvom.

Uz moje ohrabrenje, Jimmyjevi roditelji su ga odlučili poslati u dnevni kamp koji je poticao sudjelovanje u sportu, ali koji nije bilo natjecateljski orijentiran, a i bilo je više dječaka upisanih nego djevojčica. Jimmyjeva majka Gloria se posvetila posebnom nastojanja da pomogne voditelju kampa, mladiću s koledža, koji je bio spreman pružiti Jimmyju posebnu mušku pozornost koja mu je trebala.

Dječake poput Jimmyja mora se poticati da shvate kako ih njihovi roditelji podržavaju, potiču i podižu ih, i da ne budu kritični. Kao rezultat dosljedne intervencije njegovih roditelja, Jimmyovo spolno neprimjereno ponašanje postupno se smanjilo. To je uključivalo ne samo njegovu ženskastost, već i njegovu izolaciju, opću nezrelost i strah, te odbijanje “muškijih” dječaka.

Kasnije, Gordon mi je rekao: “Kad me Jimmy odbacuje i ponaša se kao da mu nisam važan, moram priznati da je to kao šamar mojem egu, te sam u iskušenju da se udaljim. Toliko je lakše udaljiti se i prihvatiti status quo, ali onda se sjetim da je Jimmyjev stav prema meni zapravo njegova obrana. Ispod sveg toga odbijanja i prezira, on se doista želi povezati sa mnom. Stoga sam stavio svoje osjećaje na stranu i nastavio ga slijediti. Ja sam zakazao kad je Jimmy bio mlađi, ali sada mu neću dopustiti da me samo odgurne. “

Povlačenje od izazova muškosti

Kao što smo vidjeli, spolna konfuzija u dječaštvu zapravo je povlačenje od izazova muškosti. I mnoge studije ukazuju da je spolna konfuzija također povezana s drugim problemima koji, kao u slučaju Jimmyja, obično uključuju odbacivanje oca, društveni izolacionizam i kompenzaciju u svijetu mašte.

Uspješni tretman pomaže dječaku da pronađe svoj put u svijetu koji je prirodno podijeljen na muške i ženske. Uz posvećenu pomoć dviju najznačajnijih odraslih osoba u životu, majke i oca, spolno konfuzni dječak može početi napuštati svoju tajnu androgenu fantaziju i otkriti veće zadovoljstvo pridruživanja spolno uređenom svijetu.

Kao roditelj, morat ćete biti sigurni da vaše intervencije – sa ili bez terapeuta – budu učinjene nježno i afirmativno, a ipak jasno. Dok obeshrabruju neželjeno i spolu neprimjereno ponašanje, roditelji moraju biti sigurni da se dijete osjeća afirmirano kao jedinstvena individua.

To znači da za vaše dijete ne trebate očekivati da bude “stilizirani” dječak ili djevojčica, s ničim osim stereotipnih interesa. Može postojati fer količina prekoračenja spolnih uloga – ali istodobno, zdrava androginija mora biti izgrađena na čvrstim temeljima pripadnosti svom izvornom spolu.

Važno je da uvijek slušate svoje dijete s poštovanjem.

Nemojte ga tjerati u aktivnosti koje mrzi.

Nemojte ga siliti da se prilagoditi ulozi koja ga plaši.

Nemojte ga posramljivati kada prikriva ženskaste manirizme.

Proces promjene mora postupno napredovati kroz niz koraka koje uvijek prati ohrabrivanje.

(Dr. Nicolosi)

Izvor: http://www.pureintimacy.org/a/a-parents-guide-to-preventing-homosexuality/


 

Vaš komentar:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: