Zašto je transgender orijentacija, a anoreksija je poremećaj?

Rat za (ženske) zahode se upravo odvija u SAD. Feministice ne simpatiziraju sa ženama i njihovim pravom na privatnost. “Većina” je irelevantna – “odluka većine” je pojam povezan s demokracijom. U POSTdemokraciji manjina ima veću specifičnu težinu. Kao što je uvijek bio slučaj s bogatom financijskom manjinom, princip se proširuje na tzv. seksualne manjine. Većina se mora voditi tolerancijom. Za manjine to ne vrijedi. Slijedi tekst žene koja se bori s anoreksijom. Pita se zašto je to njeno poremećaj, dok je druga deluzija, transgenderizam identitet, orijentacija.


Biti odvojen od svoga tijela, mrziti svaki djelić svoga bića koje vidite u ogledalu… Biti spreman na samoozljeđivanje kako bi se postigla vizija – a koja stalno izmiče… Ne opisujem transgender probleme, nego anoreksiju.

Sličnost je nevjerojatna. Međutim, transgender se smatra orijentacijom, tj. identitetom, a anoreksija se smatra poremećajem. Zašto?

conchita-wurst-489259479

U srcu rodne disforije je paradoksalna želja okarakterizirati se kao nešto što se istovremeno izjavljuje da je bez veze (rodne uloge da su iluzorni kulturni konstrukti, ali žudim utjeloviti tu “iluziju”, taj konstrukt).

Kontradiktornost želje u transrodnosti je slična po beznađu želje u anoreksiji. Cilj je kod anoreksije da se bude mršav, i nikada se nije dovoljno mršav sve dok se ne umre.

Cilj je kod transgendera da se bude spol drukčiji od biološkog po rođenju, no ne može se mijenjati nečije kromosome i genetski sastav. Muškarac želi nositi šminku, haljine, pa čak i dobiti grudi od implantata. Želi zakonski promijeniti ime u Maureen. No kad zahtijeva određenu osobnu zamjenicu, “ona”, i bude povrijeđenih osjećaja ako netko kaže drugu zamjenicu – no to je razina osjetljivost koja je u rangu s agorafobijom (strah od gomile na javnim mjestima). Vidi: “Psihopatologija američkih tinejdžera

Osoba se mora moći s time nositi. Svijet ne može biti odgovoran za potvrđivanje konfuzije. Prebrzo se poremećaj transformirao u stanje. Transgender je od nečeg iracionalnog, doveden do nečeg herojskog. A heroji ulaze u zahod koji žele, bez obzira kako se drugi osjećali nezaštićeno i razgoljeno.

Sve-obuzimajuća želja da se mijenja sebe

Zagovornici tvrde da rodna disforija nije patologija. Svjetska Stručna Udruga za zdravlje transrodnih (WPATH) definira poremećaj kao “opis nečega s kojima se osoba bori, a ne opis osobe ili identiteta osobe”. To je apsurdna prazna slama. Identitet jedne osobe nije njegov biološki spol. Biološki spol je dio identiteta osobe.

Međutim, mnogi s rodnom disforijom osjećaju da moraju pokušati promijeniti svoj vanjski izgled da bi odgovarao unutarnjem idealu. Međutim, zbog fiziološke sastava ljudskog tijela, taj pokušaj je težak pothvat. Može se čak ići tako daleko da se kaže da je to borba. Intenzitet ove sve-obuzimajuće želja da se promijeni samoga sebe je ono što je najsličnije anoreksiji. Ne može se stati dok ono “izvana” ne  odgovara onome “iznutra”.

bourbon-jpg (1)Mnogi ljudi s poremećajima prehrane pretpostavljaju da je identitet potpuno usredotočen na taj poremećaj. Pro-anoreksične web stranice kažu da je izgladnjivanje “pravi izbor životnog stila i omogućava im postizanje sreće i savršenstva.”

Zamislite da netko s opsesivno-kompulzivnim poremećajem u vezi mikroba može nametati svoja uvjerenja. Svi bi tada bili obvezni nositi rukavice i maske za lice.

Isto se može reći i za kronično depresivne egzibicioniste. Sve što ohrabruje deluziju je vezano za “poboljšanje” života pojedinca koji se godinama osjeća kao stranac u vlastitom tijelu. Nažalost društvena podrška nikada neće promijeniti temeljne biološke činjenice.

Osjećaji nisu pouzdani

Ne možemo se osloniti na naše “osjećaje”, koliko god bili jaki. Da se anoreksičar osloni na svoje osjećaje, bio bi mrtav. Zašto? Zato što osjećaji govore da jedenje hrane znači dobivanje na težini, a dobivanje na težine je nedopustivo.

Transrodna djeca su navodno potpuno sigurna da su rođena u krivom tijelu. To je uvjerenje tako duboko da izbacujemo svo utvrđeno znanje psihologije i mentalnih bolesti kako bi ga umirili.

Ljudi s anoreksijom često mogu pratiti nelagodu sa svojim vlastitim tijelom unatrag do ranog djetinjstva, isto tako.

Picture 1Obje situacije su apstraktni osjećaji koji su jasno u kontradikciji sa stvarnosti. Vjerojatnost da je netko žena unatoč tome što je rođena kao muškarac zvuči jako slično uvjerenju da nečije tijelo ima prekomjernu težinu, čak i kada je indeks tjelesne mase na razini izgladnjivanja. Osjećaj gladi – najiskonskiji, ukorijenjen u fiziološki odgovor – a anoreksija potiče pojedinca da ipak ne jede. Da li se može postavljati upitnost dubine tog uvjerenja?

Nitko s imalo razumijevanja materije ne negira da postoji neslaganje između mozga osobe i njezina tijela. Pristup “zdravo je” je beznadno korak unatrag. Mozak je sastavni dio ove slagalice s kapacitetom za goleme plastičnosti. Neinvazivni remont se događa svaki dan. Tijelo je faktor koji je najteže mijenjati na bilo koji smisleni način. Pa zašto su kirurške promjene spola zlatni standard metoda liječenja rodne disforija u literaturi? Zašto se takav drastičan, nasilan postupak zagovara tako žestoko?

Pitanje nije da li bi nečiji identitet trebao biti odobren, nego da li provjera valjanosti treba pratiti pokušaj da se proizvede nemoguća tvorevina. Ako čovjek iznutra osjeća da je žena, to navodi na pitanje: Što je žena? U neodgovorivim nebuloznim objašnjenjima koje obiluju u obrani transrodnih prava čuje se jeka očajnog odobravanja pro-anoreksične gomile.

Odrasli imaju pravo da se oblače, djeluju i žive kako žele. No, brzina kojom je transrodno “stanje” prihvaćena kao mentalno zdravo je nepravedno kako za javnosti, tako i za same pojedince. Nema 100% učinkovitog tretmana za “anorexia nervosa”, ali to ne znači da bi moj um trebao tako funkcionirati, a ja bih to trebala prihvatiti. Isto to bi trebalo primjenjivati i na rodnu disforiji.

barbie-monster-high


Svi članci s tematikom “Gay is not OK”:  https://homunizam.wordpress.com/category/gay-is-not-ok/


Oglasi

Vaš komentar:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napravi besplatnu web stranicu ili blog na WordPress.com.

Gore ↑

%d bloggers like this: