Kalkulator vjerojatnosti vašeg razvoda

images (77)Može se ovo promatrati kao zabavna statistika za štrebere. A možete to shvatiti i ozbiljno.

Iako statistika vrijedi vjerojatno samo za američku populaciju, dovoljno je indikativna i za nas manje razvijene. Autor on-line kalkulatora gleda problem s muške točke gledišta: koje karakteristike mora tražiti kod žene/djevojke da bi njihov brak imao manju vjerojatnost da će završiti images (86)razvodom.

Online kalkulator vjerojatnosti razvoda braka (http://divorceprobability.com/) mogu koristiti i muškarci i žene. Nezgodno je što na kraju traži email adresu za poslati rezultat (možete otvoriti negdje privremeni mail račun ako ne želite ostavljati svoj pravu adresu).

A možda i ne trebate ispunjavati online upitnik. Evo parametara koje muškarac treba vrednovati kod suprotne strane – žene, kako bi bila manja vjerojatnost da mu brak završi razvodom:


Vjerojatnost razvoda vašeg braka prema prvom seksualnom iskustvu žene

> 18 godina…… 32-38%

17-18……………. 47%

15-16…………….. 59%

13-14………………72%

<12 godina………82%


Vjerojatnost razvoda vašeg braka prema broju ženinih prethodnih seksualnih partnera

0 prethodnih seksualnih partnera……. 20%

1……………………………………………………46%

2-4…………………………………………………60%

5-15……………………………………………….70%

16+………………………………………………..80%


Vjerojatnost razvoda vašeg braka prema godinama ulaska žene u (prvi) brak

<18 godina pri ulasku u brak….48%

18-19………………………………….. 40%

20-24………………………………….. 29%

25+…………………………………….. 24%


Vjerojatnost razvoda vašeg braka prema prvom porodu

prije braka…………………………………. 67%

0-7 mjeseci nakon vjenčanja……….. 59%

8+ mjeseci nakon vjenčanja ………….32%


Vjerojatnost razvoda vašeg braka prema obrazovanju žene

završen fakultet (prvostupnik+)………22%

nezavršen fakultet…………………………. 51%

završena srednja škola………………….. 59%

<srednja škola………………………………. 61%


Vjerojatnost razvoda vašeg braka prema ženinoj etničkoj (rasnoj) pripadnosti

Azijatkinja…………. 31%

Bijelkinja…………….46%

Hispanka……………47%

Crnkinja…………….. 63%


Vjerojatnost vašeg razvoda prema ženinoj obitelji/roditeljima

Oba roditelja………….. 42%

razorena obitelj……….. 62%


Vjerojatnost razvoda vašeg braka prema ženinoj religiji odrastanja

katolkinja…………………. 47%

protestant……………….. 50%

ostale vjeroispovjesti… 35%

(ateisti)……………………. 57%


Vjerojatnost razvoda vašeg braka prema religiji žene

aktivna katolikinja……………… 23%

formalni katolik…………………. 41%

aktivni evangelici……………… 34%

formalni evangelici…………….54%

aktivni protestanti………………32%

formalni protestanti…………… 42%

židovi………………………………. 38%

svi ne-kršćani…………………… 48%

ateisti……………………………….51%


Vjerojatnost razvoda vašeg braka prema predbračnom životu

živjeli sa suprugom prije braka…………… 55%

bez zajedničkog predbračnog života……. 43%


Dodatni efekt na rizik vašeg razvoda prema udjelu prihoda žene u zajedničkom prihodu

0-20% od ukupnih prihoda supružnika…………….. faktor 1,00

20-40%…………………………………………………………… faktor 1,39

40-60% (približno jednaki prihodi sa suprugom)…. faktor 1,62

60-80% (žena donosi više prihoda)……………………… faktor 2,12

80-100%………………………………………………………….. faktor 2,19

Možda ne bi bilo loše pokazati ove postotke našim tinejdžerima dok se još pripremaju prihvatiti određeni stil života..Što jedan muškarac može naučiti iz ove statistike, čak i da ne ispunjava online kalkulator?

Kontrolirajući nekoliko faktora kod vašeg odabira “bolje polovice” možete smanjiti statističku vjerojatnost razvoda na manje od 10%. (vjerojatno se ti postoci ne zbrajaju nego ulančavaju; npr. 50% od 50% daje 25% i dalje nekako spajaju).

Uočava se da dva najbolja determinatora razvoda (barem kod Amerikanki) je ženino obrazovanje, te da li je imala seks prije braka. Fakultet smanjuje za 40 poena vjerojatnost razvoda u odnosu na srednješkolsko obrazovanje.

Žena koja je imala drugog seksualnog partnera povećava za 25 poena vjerojatnost da ćete vas dvoje završiti s razvodom braka. Sa dodatnih 10 poena za drugog partnera i još toliko za petoga. Ženin ulazak u seksualni život prije njene 18-te godine je još jedan velik rizični faktor. Oženiti djevojku prije njene 20-te godine je također faktor rizika, ali ne toliki kao kad je imala seks s nekim drugim. Ako treba izabrati između djevice mlađe od 20 i starije ne-djevice, tada je mlađa djevica manje riskantna opcija. Jednostavno pravilo, da tako kažemo, je: “Nemojte ženite drolju” (možda za tu spoznaju i nije trebao kalkulator).

Religija je važna. Ne toliko koja je, nego koliko je predana religiji. Aktivno religiozan par ima generalno 20 poena manju vjerojatnost razvoda nego religijski neaktivan. Ženiti azijatkinju smanjuje za 15 poena vjerojatnost za razvod braka, dok je za crnkinju – suporotno.

Ako je žena potekla iz netaknute obitelji, to smanjuje rizik razvoda za 20 poena.

Zlatno pravilo za muškarce kod odabira buduće supruge:

ako ženite djevicu stariju od 20 godina,

koja je odrasla u netaknutoj obitelji,

sa završenim fakultetom,

i predana je kršćanka

—- vjerojatnost da će vaš budući brak završiti razvodom je vrlo vrlo mala (ako je nekim slučajem i azijatkinja, onda još i manja)

Dodatno,

budite sigurni da zarađujete više od nje,

nemojte biti siromašni,

nemojte živjeti nevjenčano prije braka

i nemojte ju ****** prije braka.

Čudni su ti Amerikanci. Više posvećuju pažnje ritualu vjenčavanja nego samom braku. Industrija vjenčanja forsira generalne probe vjenčanja. Možemo zaključiti da što više generalnih probi vjenčanja, to je više razvoda. Što više luđih momačkih i djevojačkih večeri, to kraći brak.

Prosidbe kod njh ne mogu biti obične, već što luđe – to bolje. Prosidba je kod njih takvo iznenađenje kao da par nije nikada prije razgovarao o eventualnom vjenčanju. Ah, što i očekivati od naroda koji kad slavi Božić (barem po filmovima) ne spominje Isusa ni polnoćku nego im je neki Grinch glavni lik Božića.

Djeca kao žrtve razvoda

images (84)Djeca su glavne žrtve razvoda. Povećani stupanj razvoda kod Amerikanaca, više razorenih obitelji, više obitelji s fizički ili emocionalno udaljenim ocem, preseljenja… sve to su faktori za 2-3 puta više homoseksualaca u populaciji nego izvan SAD. Rezultat razorenih brakova se utiskuje u sudbinu američke djece. Podaci iz jedne studije “Outcomes for children” posloženi po tipovima obitelji boduju ishode po djecu:

1.mjesto: Netaknuta biološka obitelj (+40)

Od teoretski maksimalnih 42 boda, ovaj tip obitelji je dobio 40. Podbacila je ponešto samo u obrazovanju, gdje posvojena djeca jače “grizu”, te vjernosti – gdje su bolja djeca koja su proživjela kasni razvod roditelja.

2.mjesto: Samohrani roditelj (+7)

Ovakva djeca nemaju toliko ovisnosti o cigaretama. Neosuđivana su. Zapošljavaju se sasvim dobro. Nisu depresivna i ne razmišljaju o samoubojstvu. Ne ulaze u problematične veze – očito na temelju iskustva života sa samo jednim roditeljem pomnije procjenjuju veze. Ne ulaze u homoseksualne veze.

3.mjesto: Posvojena djeca (+4)

Ova djeca će ići na terapije. Neće imati baš zadovoljavajuće romantične veze i zapošljavanje će biti priličan problem. S druge strane postižu najbolje obrazovanje, što je u kontradikciji s nezaposlenošću. Možda ne mogu računati toliko na potporu obiteljskih veza kojiko djeca iz netaknutih obitelji. Neće se drogirati i neće imati problema s policijom. Ta djeca neće imati neprimjerenih seksualnih kontakata unutar obitelji, odnosno zlostavljanja. Neće biti promiskuitetni.

4.mjesto; Kasno razvedeni (+1)

Slab rezultat. Svoju će povrijeđenost razvodom roditelja liječiti drogama. Stoga će posljedično ići na terapije, a i biti podosta na društvenoj skrbi. Pozitivno je da će povrijeđenost razvodom utjecati da sami neće biti nevjerni i neće imati spolnih bolesti.

5.mjesto: Step-obitelji (-1)

Još slabiji rezultat. Očuh/maćeha – obitelj. Biti će više seksualno zlostavljana odnosno imati seksualne kontakte unutar obitelji. Te rane će voditi ka kasnijoj nevjeri, te problematičnim i promiskuitetnim vezama. Ipak, ta djeca neće biti toliko silovana i imat će bolju percepciju svojih romantičnih veza. Paradoksalno da će unatoč tome ipak ulaziti u problematične veze.

6.mjesto: Gay obitelji (-23)

To je negativna obitelj (-23). Jedina pozitivna kategorija je da takva djeca neće biti na društvenoj skrbi. Bit će najpromiskuitetnija grupa i patiti od spolnih bolesti više nego ikoja druga skupina. Imati će i najviše posla s policijom, biti uhićivani i osuđivani. Pušit će. Ulazit će u problematične veze i biti najnezadovoljniji romantičnim vezama. Iskusit će silovanja i zato se osjećati nazaštićeno u obitelji, Ići će na terapije i patiti od depresije. Jako puno će razmišljati o samoubojstvu. Steći će slabije obrazovanje. Takvo dijete ima priličnu vjerojatnost postati homoseksualno. Reklo bi se da tu postoje značajni elementi uzgoja homoseksualnosti.

7.mjesto: Lezbijske obitelji (-28)

Najnegativnija obitelj (-28). To dijete će biti silovano, te trpjeti seksualne kontakte roditelja ili drugih odraslih. Posljedično će imati osjećaj nezaštićenosti u obitelji. Bit će na društvenoj skrbi, najslabijeg obrazovanja i nezaposleno. Najizraženija depresija – ali začudo ne i toliko suicidalnih misli koliko bi se očekivalo. Ipak bez traženja terapije. Pušenje će biti učestalije od droge. Imat će poprilično posla s policijom, uhićivana i osuđivana. Izuzetna količina nevjere s jako izraženom promiskuitetom. Ova obitelj je najjači rasadnik uzgojene homoseksualnosti.

Pri analizi najlošijih tipova obitelji, iako se čini paradoksalno da dijete uz gayeve (muške osobe) donekle bolje prolazi nego dijete uz lezbijke (ženske osobe), kao da je ženski pad u homoseksualnost nekako razorniji po dijete – kao da se dijete osjeća više izdano od majke – jer su i očekivanja djeteta od ženskog bića veća po pitanju obitelji-utočišta.

_SP32-20150505-163354

https://homunizam.wordpress.com/2015/05/10/djeca-i-razlicite-vrste-obitelji/

images (81)O vašem eventualnom budućem razvodu ovisi da li ćete svoju djecu poslati u svijet…

ili sa +40 bodova (netaknuta biološka obitelj)

ili sa +1 (kasno razvedeni)

ili čak s minusom od -1 (očuh/maćeha obitelji)

Provjerite koliku vjerojatnost imate da vaš brak završi razvodom.

Sam autor kaže da njegova izabranica po testu vjerojatnosti razvoda ima rezultat -56, dok on sam ima rezultat -76. Oboje je dobilo isto objašnjenje iz online kalkulatora – kako imaju vrlo malu vjerojatnost razvoda:

Very Low Probability
Congratulations. You’re amongst a demographic of people that have the highest long term marriage success rate. What that means is that based on the factors that you indicated, and if there are no major changes in your lifestyle and that of your spouse, the chances that you will ever get divorced are far less than average. Does that mean you don’t need Divorce Insurance because you’ll NEVER, EVER get divorced? No, it simply means that based on the 20 factors we know have a significant impact on the outcome of marriage, you scored very well. However, people change over time and life has a way of creating unexpected turns in your path so insurance against the unexpected is always a wise choice if it’s in your budget. In any event, we wish you the best of luck!

Izvor: http://freenortherner.com/2013/06/21/sexonomics-odds-of-divorce/

Vaš komentar:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: