Ne iskorištavajte moju bol kao oružje: Neplodnost i istospolni “brak”

(Oliver Olivarez, lifesitenews.com🙂 Umoran sam od toga da mi kažu da moram ili podržavati istospolni “brak” ili se odreći svojega braka. Naša trajna nemogućnosti začeti dijete, to je nešto van naše moći.infertile_couple_810_500_55_s_c1

Supruga i ja, zajedno sa svim drugim heteroseksualnim parovima  bez djece, često se nađemo predstavljeni kao dokaz A u sudnici javnog mnijenja. Ako su djeca glavni razlog za reguliranje braka od strane države, zašto onda priznati brak neplodnih parova? Zašto ne slijediti Platona da bi neplodni brakovi trebali biti poništeni? Odnosno, preusmjereno pitanje: zašto bi oni bili priznati kao brakovi, a ne i veze homoseksualnih parova? Zar nisu homoseksualni parovi jednaki neplodnim heteroseksualnim parovima – te neka ih država i društvo jednako tretira?

Iako to može izgledati kao efektno poentiranje u debati, to je groteskno-nestvarno kada se gleda iz proživljenog iskustva neplodnosti – gruba i nesretna stvarnost kako je to biti neplodni par koji svaki mjesec iščekuje dijete koje nikada ne dolazi.

Privatna bol neplodnosti

Bol zbog neplodnosti je izrazito privatna. O agoniji medicinskih testova se ne priča. I tako u tišini supruga i ja živimo kroz naše cikluse zabrinutosti, nade, očaja i pomirenja. Oduvijek smo željeli djecu. Nismo koristili kontracepciju i vjenčali smo se u ranim dvadesetima. Nakon nekog vremena je postalo jasno da nešto nije u redu, pa smo krenuli na bolna medicinska ispitivanja. Nismo uspjeli dobiti dijagnozu i godine braka nisu rezultirale djetetom. Razni lijekovi za neplodnost – bez rezultata. Iz etičkih razloga ne želimo in vitro oplodnju (IVF) niti surogatstvo.

I tako ulazimo u svoje 30-te bez saznanja zašto nemamo djece. Ne znam da li će definitivna dijagnoza biti bolje ili lošije nego ništa-ne-znati – da li će donijeti neke zaključke ili samo nanijeti više rana. Ono što znam je da ta bolna iskustva osvjetljavaju razliku između braka i homoseksualnog partnerstva.

Neplodnost kao gubitak

Neplodnost ne čini naš brak nevaljanim, već mi cijelo vrijeme doživljavamo neplodnost kao nemogućnost ispunjavanja temeljnog aspekta braka. To je gubitak za nas na način koji nikada ne može postojati kod istspolnog para koji ne može ni očekivati plodnost. Naš odnos je usmjeren na imati djecu, čak i ako je frustriran i neispunjen.

Da se vratimo na Platona. Ljubav želi plodnost. Ljubav želi imati djecu s voljenom(im). Čak i stari Grci, unatoč toleranciji za neke homoseksualne odnose, nisu miješali takve odnose s brakom.

Ljubav između dvojice muškaraca ne može biti plodonosna u fizičkom smislu, kao što je između muškarca i žene. Fizička sterilnost je prirodni poredak stvari za homoseksualne parove, a diktirana je njihovim seksualnim sklonostima koje su u direktnom konfliktu s mogućnosti prirodne prokreacije.

Za one koji su dobrovoljno sterilni, to je namjerno izbjegavanje tog ispunjavanja. Za istospolne parove, to pitanje se uopće ne postavlja, jer plodnost nikada nije prirodno ispunjenje njihova odnosa. Bez obzira što medicinski napredak može učiniti u pogledu starosti, bolesti ili ozljeda, homoseksualni odnosi će ostati istinski sterilni.

Veza između braka i djece

Redefiniranjem braka tako da se uključe istospolne zajednice presijeca se veza između braka i djece na način kako to nije slučaj kod heteroseksualnih parova bez djece.

Stvarnost je da moja supruga i ja, iz nepoznatih razloga, ne možemo zanijeti. Nikada vjerojatno nećemo saznati koja kombinacija naših gena je mogla biti prenesena na našu djecu – koje osobine, značajke. Oni nam nikada neće reći “volim te”. Legići koje čuvam iz svog djetinjstva i dalje će ostati u svojoj kutiji.

Međutim, naša neplodnost ne čini naš odnos sličnom homoseksualnom u kojemu biti-bez-djece se nikada ne može osjećati kao gubutak.

Usvajanje je jedna mogućnost, naravno. Iako je to plemenit pothvat, usvajanje uvijek uključuje traumu ukoliko se radi o smrti, neprikladnosti ili nesposobnosti prirodnih roditelja.

Ako ćemo, i kada budemo usvajali, mi ćemo djetetu dati oba roditelja, i majku i oca, time pružajući najbliži mogući oblik prirodne obitelji koju je dijete izgubilo. Kod homoseksualnog usvajanja se dijete lišava bilo najke, bilo oca.

Pitanje istospolnog “braka” se ne može razmatrati na istovjetnosti homoseksualnog partnerstva i neplodnih heteroseksualnih parova. Uspoređivanje homoseksualnih parova i neplodnih heteroseksualnih brakova nije samo glupo — to je bešćutno ignoriranje živog iskustva neplodnih parova.

Niti istospolni par niti neplodni “različitospolni” par ne može začeti prirodnim putem. Za jedne to je predvidivo i svojstveno prirodi njihovog odnosa. Za druge, to je bolno, često i neočekivana rana njihovog braka.

Ne iskorištavajte moju bol.

Izvor: https://www.lifesitenews.com/opinion/dont-use-my-pain-as-a-weapon-infertility-and-same-sex-marriage

Oglasi

Vaš komentar:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

Napravi besplatnu web stranicu ili blog na WordPress.com.

Gore ↑

%d bloggers like this: