Mi se kladimo na Rimsko carstvo

Kako li su se osjećali obični Rimljani pred sam kraj carstva?

Zanimljivo: nije postojala vojska jača od rimske. Nitko od barbara nije imao superiornije oružje, organizaciju ni infrastrukturu. Kako je onda sve moglo propasti da vodovoda i kanalizacije neće biti 1800 godina.

Kako je običan Rimljanin gledao na postavljanje konja za senatora? Na razvrat, orgije i incest aristokracije. Je li i tada netko pisao blog kako mu se čini da sve ide u propast?

Hrvatska se vratila na Zapad kada su se svjetla već počela gasiti. Ništa nije stigla osjetiti od onoga za čim su generacije čeznule. Kao da smo opet u nekom presudnom vremenu i kao da se upravo kladimo da Rimsko carstvo ne može uopće propasti.

Nekada su Rimljani u nevjerici gledali kršćane (ondašnje “bigote”) koji se nisu bojali umrijeti za svoju vjeru u koloseumu s izgladnjelim lavovima. Mi danas vidimo da neki umiru s “Allahu ekber”. Današnji “barbari” su spremni umrijeti za svoju vjeru, a mi kršćani gledamo kako bismo nakon 2000 godina preuredili Bibliju da neki ateisti i posrnuli kršćani budu manje nesretni.

Na dugi rok, tko će prevladati – oni koji su spremni umrijeti za svoju vjeru ili oni koji su ju u stanju prilagođavati svojim slabostima?

Na dugi rok, tko će prevladati – novi “barbari” zvani teroristi ili degenerici?

Nije teško pogoditi odgovor, pogotovo ako se uči iz povijesti. Mi se eto kladimo na degenerike koji vode današnje Rimsko carstvo. Mi slavimo rak civilizacije kao cijenjenu različitost. Zdravo tkivo više nije cool. Došli smo do toga da je plemenito skrbiti se za rak jer je manjina i tako cool-različit od dosadnog zdravog tkiva.

Vaš komentar:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: